Alla inlägg den 20 april 2008

Av Hilberth Hedning - 20 april 2008 18:09

Att släktet Homo Sapiens bara orkar hävda rätten till denna artbestämning. De, vilka ej ännu kommit till insikt, kan tills vidare lämnas åsido. Jag syftar i detta sammanhang på de människor som kravlat sig upp till ledande positioner. Lägg nu den övermaga bestämningen Homo Sapiens " Den förståndiga människan" på minnet. När jag, Herr Hilberth Hedning, beskådar förödelsen i globalt perspektiv, känner jag mig omfamnad av Dantes Inferno. Många andra, mig förutan, har gjort samma iakttagelse och kommit till insikt. Min mission går i huvudsak ut på att befria mänskligheten från det, i huvudsak, övergripande gisslet, kallat religioner. En dagsfärsk rapport förkunnar, att 400.000 kristna Irakier befinner sig på flykt. Orsak därtill är som alltid att de inte har den rätta tron. Signifikativt för de flyende i detta fall, är att de bär ett tortyr- och avrättningsredskap om halsen. De jagande å sin sida, har sedan barnsben igjutet nödvändigheten av att dagligen, kollektivt som viljelösa hjärntvättade kollin, bedyra sin vördnad för en utomsinnlig existens. Som utomstående betraktare kan man inte annat än begråta tillställningen. Sammantaget kallas de "Den förståndiga människan".

Jag, Hilberth Hedning, som förfäktar nödvändigheten av sunt förnuft och vetenskap, upplever tid efter annan påhopp som vid närmare eftertanke inte förtjänar annat än ett överseende leende.

För några dagar sedan blev jag uppringd av en trosviss kvinna i stor affekt. Hon förfasades över trons tillbakagång och den förhatliga vetenskapens framgångar. Någon som helst nytta av vetenskapliga och tekniska framsteg ansåg hon sig inte ha, trots att hon nyttjar alla bekvämligheter som vetenskapen frambringat. Jag tror på tron och på gud sa hon och avslutade samtalet. Jag satte mig ned och betraktade den bottenlösa oceanen av okunnighet som merparten av mänskligheten ännu kravlar i.

Religioner har en sak gemensamt, de söker förklara det till synes obegripliga med något än mer obegripligt. I de heliga skrifternas gryende tidsålder var Jorden platt och befolkades av Noaks tre söner på var sin kontinent, några fler kontinenter finns inte slog kyrkofadern Augustinius fast. Den religiösa dogmatiken sitter än idag som ett frimärke i pannan på dessa utövare. De erkänner naturligtvis inte detta, utan talar även de om en slags vetenskap, som dock inte är annat än religion i förklädnad. Den nya religionen heter Intelligent Design, d.v.s det ligger en intelligent designer bakom skapelsen. Frågar man varifrån designern kommer, ser de troende mest ut som en fågelholk, svarslösa.

Nej tacka vet jag något så trivialt som min kompis Pär Oskar(se bild), en lycklig fyrbent livsnjutare.

/Hilberth Hedning

Av Hilberth Hedning - 20 april 2008 13:48

Hej, Hilberth här!

Nu har det åter förflutit en dag, sommaren närmar sig och inspirationen bara rinner till. Men häpna månne andeskådare och predikanter, allt detta sker på fullkomligt naturligt manér, på grund av den gyllene atombrasan med sin vätefusion. Abborrar och gäddor leker i yster kärleksdans i vikar och på skär och ger fullständigt f-n i hur en viss kategori människor ser på dylik aktivitet.

Jag kan omöjligen låta bli att minnas stunderna i min ungdom, då vi var i yster ungdomsyra och åhörde undergångspredikningarna i bönehuset och förundrades över hur vuxna människor bara kunde vara så enfaldiga. Komiska inslag inträffade tätt som oftast, som då en mötesdeltagande nyfrälst torparkärring blev trängande nödig och hukade under stegen vid bönhuset, sjungande frälsarsången "Här en källa rinner, säll den henne finner". Liknande eskapader förekommer sannerligen än i denna dag, måhända på mer avskilda avbalkningar än för öppen ridå. För några dagar sedan bankade det på dörren hos mig, där utanför står en flinande, aningen förlägen troende, hållande en bunt av heliga skrifter fördärvat papper och frågade om jag ville läsa om harmageddon. Man tar sig för pannan!

Den observante iakttagaren kan i kvällningens stund med lite tur åse den lycklige predikanten med kollekten, skrattande hela vägen till banken.

/Hilberth

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards